Kun je je huis verkopen onder een hypotheek?

Spread the love

Ja, u kunt uw huis verkopen terwijl u een hypotheek heeft. Maar de vraag is, zou u? U moet rekening houden met de verkoopkosten, de waarde van uw huis en uw vooruitzichten na de verkoop. Wat gebeurt er met uw hypotheek als u verhuist en uw huis verkoopt?

Uw verplichting om de hypotheek af te lossen blijft bestaan totdat deze is afbetaald. Dit zijn veel voorkomende manieren om het huis te verkopen en tegelijkertijd van de hypotheekschuld af te komen. Hierbij is het niet mogelijk om lening zonder bkr af te sluiten. 

Verkopen van huis

Dit proces begint met een hypotheekaflossingsofferte van uw geldverstrekker, die uw huidige saldo op de lening weergeeft. Met de hulp van een makelaar, baseert u de verkoopprijs van uw huis op dat bedrag.

Het ideale scenario is dat de markt van uw huis in waarde is gestegen, zodat u uw huis kunt verkopen om het uitstaande saldo op de lening en de bijkomende kosten voor de verkoop te dekken. En als stimulans krijgt u het nettovermogen of de resterende middelen na de verkoop.

Als het huis een prijs opbrengt die lager is dan de hypotheekschuld, kan het zijn dat u bij het afsluiten geld op tafel moet leggen om de schuld volledig af te lossen. Hier kunt u bijvoorbeeld dan snel 300 euro lenen om het volledig af te lossen.

Tweede optie: Korte verkoop

In de echte wereld, kan de waarde van uw woning niet hoger zijn dan wat u momenteel verschuldigd bent op uw hypotheek. Op dit moment kunt u met uw geldschieter afspreken om het huis te verkopen via een korte verkoop.

In dit proces stemt de geldschieter ermee in de opbrengst van de verminderde waarde van het onderpand te gebruiken voor de aflossing van de lening, op voorwaarde dat u voldoet aan de voorwaarden, zoals financiële problemen.

Afgezien van het aantonen van financiële problemen, variëren de eisen voor een korte verkoop van kredietverstrekker tot kredietverstrekker.

Derde optie: Verkoop door overname

Dit is een minder gebruikelijke manier om een huis te verkopen. Het kan zo eenvoudig zijn als iemand vragen om uw hypotheekverplichting over te nemen en uw geldverstrekker op de hoogte te brengen. Of het proces kan dezelfde goedkeuringsprocedure vereisen als die van een standaardhypotheek.

In hoog-rate omgevingen, kan dit een verleidelijk vooruitzicht voor would-be huiseigenaren op zoek naar een huis met een bestaande lage hypotheekrente.

Andere mogelijkheden

Als u twijfelt over de verkoop van de woning, maar toch wilt verhuizen, kunt u deze opties overwegen.

Uw woning verhuren: U kunt de huur berekenen op basis van uw maandelijkse hypotheek PITI (hoofdsom, rente, belastingen en verzekeringen). Op die manier verdient u en betaalt u tegelijkertijd de hypotheek terug.

Gebruik het als vakantiehuis: Als u het zich kunt veroorloven om twee hypotheken te houden, kunt u uw huis omzetten in een vakantiewoning. U kunt het gebruiken als een toevluchtsoord of verhuren aan toeristen. En een hypotheekrente die een uitgave is voor uw huurwoning, kan worden afgetrokken van uw belastbaar inkomen.